FRI FRAGT OVER KR. 300 TIL PAKKESHOPS / LEVERING 1-2 DAGE

Ofte stillede spørgsmål - havkajakkøb

Ofte stillede spørgsmål:
Skal en kajak være mindst 5 meter lang?

Nej, selvfølgelig ikke. Kajakker kan have mange forskellige længder afhængigt af hvilke egenskaber, som man prioriterer. De fleste havkajakker er mellem 420 og 550 cm, og de kan alle være rigtig gode. En lang vandlinie giver alt andet lige en højere tophastighed. Ved et almindeligt turtempo er hastighedsforskellene dog meget små. Kajakkens retningsstabilitet bestemmes af endernes udformning og greb i vandet og ikke af længden. 
Hvad er forskellen på ror og finne?  

Et ror styres med fødderne og gør det nemmere at ro lige ud, lave kurskorrektioner og dreje kajakken i en blød bue. Finnen gør det nemmere at ro lige ud, men hjælper ikke med at dreje kajakken. Her skal du bruge kroppen og pagajen til at styre, hvilket kræver lidt mere øvelse og energi.
Hvad er forskellen på plast og glasfiber? Plast er mere slagfast og ofte billigere end glasfiber. Skal du ofte ind og ud fra stenede strande med bølger, når du ror, så er plast et godt valg. Glasfiber er flottere, har lavere vægt, nemmere at reparere, har bedre glid gennem vandet, findes i flere ”high performance” designs og har længere total levetid. Har du ikke brug for stor slagstyrke i skroget, så er glasfiber et godt valg.
Er 3-lags plast eller plast sandwich bedre end 1-lags plast?
Både ja og nej. En god 1-lags plast kan sagtens være både stivere, stærkere og lettere end en billig 3-lags plast sandwich. I øvrigt er 3-lags plast og plast sandwich det samme. Det består af et inder- og et yderlag i massiv plast med et skumlag i midten med lukkede luftceller, så det ikke kan suge vand. 3-lags konstruktionen vil alt andet lige være stivere. Jo længere en kajak er, jo større er behovet for stivhed i skroget, så lange kajakker er ofte produceret i 3 lag. Du kan let genkende en 3-lags konstruktion ved at farven på indersiden er forskellig fra farven på ydersiden. 1-lag har den fordel, at det er nemmere at reparere på (det er nemmere at svejse) og der er mere slidbane i bunden. Det yderste lag på en 3-lags konstruktion er ikke så tykt, så du slider hurtigere ind til skumkernen, end du slider hul i en 1-lags konstruktion. Samtidig er en 3-lags sandwich meget svær eller umulig at svejse på, fordi skumkernen i midten bobler op i svejsesømmen, når man tilfører varme. 
Hvad er forskellen på glasfiber og kevlar/kulfiber?
Glasfiber er meget almindeligt brugt til kajakker, joller, sejl- og motorbåde. Det har været brugt i masser af år og har en god holdbarhed og er nemt at reparere på. Når man alligevel nogle gange udskifter glasfibrene med kevlar (gullige fibre) og kulfibre (sorte), så er det fordi det er både stærkere og stivere fibrer, som dermed kan gøre konstruktionen både lettere og stærkere og mere holdbar. Produktionen foregår i princippet på samme måde, man erstatter bare glasfibermåtterne med typisk lidt tyndere måtter i kevlar/kulfiber. Reparation af de 2 materialer er helt ens og lige nemt. Eneste ulempe ved kevlar/kulfiber er en højere pris.
Hvad skal jeg bruge ud over kajakken?
Basisudstyr er pagaj, svømmevest og cockpitovertræk. Iført sportstøj og sund fornuft kan du nu komme på vandet. Er vandet koldt, så kræver det lidt varmere tøj, f.eks. trøje og bukser i tynd neopren. Standard sikkerhedsudstyr er en lænsepumpe, pagajflyder (paddlefloat) og en pagajsikringsline. Tagholder til bilen og en kajakvogn til at trille kajakken på land kan også være praktisk. Udstyret kan holde i masser af år, hvis du køber en fornuftig kvalitet.
Hvad er en turkajak?
Det er en 520 cm lang kajak i glasfiber eller kevlar/kulfiber, som er fra 51-60 cm bred og følger nogle måleregler fastsat af Dansk Kano og Kajak Forbund. Designet er oprindeligt en kaproningskajak, som er gjort mere stabil og nemmere at ro. De er hurtige og lette, men ikke så stærke og nemme at pakke til lange ture som en havkajak.
Hvad er en surfski?
Det er en kajak, hvor du sidder i en fordybning oven på kajakken i stedet for nede i et cockpit. Den er designet til at være god til at surfe bølger ude på havet, men også til at ro på fladt vand. Det lukkede design gør den mere sikker, da den ikke kan fyldes med vand ved en kæntring. Og den er nem at entre igen fra vandet. Surfski er ofte smalle og lange for at være hurtige på vandet og fås i sværhedsgrader fra begynder til elite.
Hvad er en ”kineserkajak”?
Det er en billig no-name kajak typisk i plast produceret i Kina, hvor producenten er anonym. Besparelsen er normalt kun 1-2.000 kr. i forhold til f.eks. en europæisk produceret kvalitetskajak. Ofte har importøren selv givet kajakken et navn. Det er svært at finde uafhængige anmeldelser.  Kvaliteten er lav og designet mangelfuldt f.eks. med dårlig kontakt til lårstøtterne, dårlig balance og ustabilitet på vandet. Komponenter, ror og fittings er af lav kvalitet. Den ser fin ud for det utrænede øje, men check som minimum at du sidder godt i kajakken, og at du kan prøve en tur på vandet, før du køber.
Kan man købe en god glasfiber havkajak til 5-6.000 kr?
Nej, det er normalt ikke muligt. Produktion af kajakker kræver glasfiber af høj kvalitet og i en vis tykkelse. De billige glasfiber havkajakker, som du af og til kan se udbudt på markedet, er ofte også meget lette, under 20 kg, hvor dyrere glasfiber kajakker vejer omkring 25 kg. Det er fordi man sparer på glasfiberen. Færre lag og/eller glasfiber i dårligere kvalitet. Typisk bruges hårde plast skruelåg som luger, som ikke er tætte, og meget sparsomme og ofte hjemmelavede fittings, ror m.m.  Resultatet er normalt hyppige reparationer og beskeden siddekomfort og sejlegenskaber. Disse kajakker er ligesom kineserkajakker i plast typisk ”no-name”, da producenterne helst ikke vil forbindes med deres eget produkt. 
Skal man tage et kursus for at ro kajak?
Nej, det er ikke nødvendigt. Brug din sunde fornuft og tag en svømmevest på. Ro tæt på land - ikke længere ud end du kan svømme ind - og lad være med at tage ud i dårligt vejr. Alle kan ro kajak og få store oplevelser på vandet lige fra første tur, hvis du vælger en fornuftig kajak. Det er selvfølgelig altid en god idé at dygtiggøre sig, og vi kan kun anbefale at deltage på kurser. Lær at entre kajakken efter en kæntring, så du altid kan redde dig selv. Nogle gange får du næsten mere ud af et kursus, hvis du lige har gjort dig nogle erfaringer i kajakken først og roet i et stykke tid.
Hvilken garanti giver i?
Som minimum har du altid 2 års reklamationsret på alle køb. På visse produkter tilbyder producenten at forlænge reklamationsretten - det står i givet fald på produktet. Kano & Kajak Butikken har eksisteret siden 1995 og er en af landets ældste og største kajakbutikker. Vi hjælper altid med problemer uanset produktets alder.
Kan I levere kajakken?
Ja, det kan vi på Sjælland - spørg om prisen. Ved levering længere væk anbefaler vi, at du selv kører kajakken på taget af en bil. Selv mikrobiler kan typisk laste 2 kajakker på taget uden problemer. Vi hjælper gerne både med køb af tagbøjler og med at laste kajakken. Brug af transportfirmaer kan være vanskeligt med kajakker og kan medføre transportskader. Vi anbefaler det normalt ikke.