EPIC WING PAGAJER I CARBON - SPAR 25% - KØB DEM HER

Vest guide

Tillykke med din nye svømmevest. Den er godkendt efter de nyeste sikkerhedsforskrifter og vil kunne holde dig flydende uanset din vægt. Inde i vesten er der trykt en række sikkerhedsoplysninger, bl.a. er der en tabel med størrelser og vægtangivelser. Denne tabel er en guide til hvilken størrelse, der kan tænkes at passe en person med en given vægt. Det har IKKE noget med vestens opdrift at gøre.

Kravet til minimumsopdrift i svømmeveste til voksne er det samme uanset størrelse, nemlig 50 Newton. For børn og unge (meget lette personer) er det 35 Newton. Derfor ser du ofte også tallet 50 stå med stort i mange svømmeveste. Vestens faktiske minimumsopdrift vil også fremgå af tabellen og du vil bemærke, at opdriften ofte er ens for flere af størrelserne, selv om de har forskellige vægtangivelser. Forklaringen er, at mennesker er nogenlunde vægtløse i vand. Et menneske består af 50-60% vand. Fedt har en lavere massefylde end vand, derfor hjælper det med at holde dig flydende. Jo højere fedtprocent, du har, jo bedre flyder du. Så er du meget tynd uden fedt på kroppen og vejer f.eks. 65 kg, så har du faktisk mere brug for opdrift end en person på f.eks. 120 kg med meget fedt på kroppen. Måske kan du huske lidt fra dine fysiktimer i skolen om Archimedes, der sagde: Nedsænkes et legeme i vand vil det fortrænge vand svarende til dets volumen.

Står der f.eks. i din nye vest, at str. L passer til 70-80 kg og du vejer 85 kg, men du synes i øvrigt, at vesten passer godt, så kan du være helt rolig, og du skal IKKE bytte vesten til en større størrelse. Hvis vesten er godkendt (det er alle vores veste), så kan den helt sikkert holde dig flydende uanset størrelsen og uanset din vægt, bare du kan lukke den normalt. Det bedste og det rareste er normalt at vælge den mindste størrelse, som du kan passe.

Der er to grunde til dette:
1) Jo mindre vesten er, jo mindre fylder den, og jo bedre bevægelsesfrihed får du normalt.
2) Vesten skal kunne spændes fast på kroppen, så den ikke ryger op om ørerne på dig, hvis du ryger i vandet. Hvis vesten er for stor, så kan den være vanskelig at spænde ordentligt fast på kroppen.

Når det er sagt, så skal den selvfølgelig heller ikke være så lille, at den strammer og generer. Du skal også huske, at når det er koldt, så har du mere tøj på. Det skal der selvfølgelig også være plads til. Du skal vælge en vest, som sidder behageligt og ikke generer din bevægelsesfrihed. Vesten skal være sikkerhedsgodkendt (det er alle vores veste). Tabellen i vesten kan bruges som et groft fingerpeg om, hvilken størrelse der måske vil passe dig, men den har som nævnt ikke noget med vestens sikkerhed eller opdrift at gøre. Især hvis din vægt er i nærheden af grænsen mellem to størrelser, så passer tabellen ofte ikke, bl.a. fordi det er nogle få standardtabeller, som bruges i alle vestene uanset model. Det bliver derfor ofte en meget unøjagtig angivelse.
Vores oplevelse i Kano & Kajak Butikken er, at disse størrelsestabeller forvirrer mere end de hjælper. Står man på en færge og skal evakuere alle passagerer på få minutter, så giver tabellen måske god mening, fordi man hurtigt kan finde en nogenlunde passende størrelse til mange forskellige mennesker, og optimal pasform er ikke vigtigt. Står du i en butik og prøver veste, så er størrelsestabellen i virkeligheden helt overflødig og kan ikke bruges til ret meget.
Hvis du stadig er i tvivl eller har spørgsmål, så må du endelig kontakte os. Rigtig god fornøjelse med din nye vest!